Jaarthema

Ieder jaar aan het begin van de zomervakantie, tijdens Formacion, lanceert Ichtus Vlaanderen het jaarthema voor het aankomend academiejaar. Dit thema komt tot stand na overleg tussen stafwerkers en studenten waarbij wordt nagedacht over onderwerpen die momenteel leven in de maatschappij en onder studenten. Jaarlijks worden de activiteiten en het aanbod van Ichtus Vlaanderen vormgegeven rondom het gekozen thema. Daarnaast is het jaarthema ook voor de lokale groepen een handvat om hun planning op te maken.

Voor dit academiejaar (2019-2020) werd gekozen voor de titel “Voorbeelden en volgelingen!”. Jezus vormde een kleine gemeenschap rond zich en vormde hen door woord en daad. Ook zijn directe volgelingen kiezen vaak voor een persoonlijk model (bv. Paulus tav Titus en Timotheüs). Kennelijk zien zij het leren door met een voorbeeld op te trekken en die persoon na te bootsen als zeer waardevolle manier om iemand te vormen, veel meer dan iemand aan een set regels of waarheden te onderwerpen. Tijdens dit jaar willen we nadenken over de voorbeelden die we zelf volgen en het voorbeeld dat we zelf zijn.

“En God zei”

In de Bijbel staat het vol met verhalen over hoe God spreekt en hoe mensen hem horen. In deze workshop ligt de focus op het leren luisteren naar God door middel van geestelijke disciplines. Het doel van deze workshop is om herstel te brengen in de communicatie tussen ons en God.

Herstelde gemeenschap

Deze workshop gaat over integrale gemeenschap, wat het inhoudt en hoe je er toe komt. Hiervoor gaan we eerst in op wat het betekent naar Gods beeld geschapen te zijn om het vandaaruit te hebben over een open en gastvrije gemeenschap. Zaken die zeker aanbod komen is wat de rol van internationale studenten en studenten met een beperking is in jullie Ichtusgroep.

Wie is de mooiste van het land

Tijdens deze workshop duiken we in de thema’s van zelfbeeld en identiteit. Samen bekijken we de gebroken relatie van de mens met zichzelf en met God. We denken na over het herstel dat God hierin biedt, wat erover geschreven staat in de Bijbel en waar wij onze identiteit zoeken.

Kunst heeft geen rechtvaardiging nodig

En toch gaan we er één geven, want kunst kan een geschenk van God zijn waar we van kunnen genieten, waarmee we hem kunnen aanbidden, waardoor we Hem beter kunnen leren kennen. Het kan ons ook wakker schudden, diep raken, ons op een andere manier doen kijken naar onszelf, naar onze medemens en naar de wereld om ons heen. Het kan ons motiveren om mee te werken aan het herstel dat God in Christus begonnen is. Redenen genoeg om eens na te denken over kunst ook al heb je er vanuit je achtergrond of vanuit je persoonlijkheid weinig mee.